620 200 лева са изплатени през 2019 г. като обезщетения за

...
620 200 лева са изплатени през 2019 г. като обезщетения за
Коментари Харесай

Платени са 620 000 лева заради бавно правосъдие през 2019 година

620 200 лева са изплатени през 2019 година като компенсации за бавно  правораздаване .

Това демонстрира сметката от четирите тримесечни отчети на Инспектората към Висшия правосъден съвет (И Висш съдебен съвет ), написа вестник СЕГА.

Сумата е платена по 265 съглашения, подписани от министъра на  правораздаване то с потърпевшите от протакането на делата. Това прави приблизително по 2340 лева на жалбоподател. Максималното  обезщетение  по  закон  по тази административна процедура е 10 хиляди лева

Антирекорди

В последния отчет на И Висш съдебен съвет , който обгръща последните 3 месеца на 2019 година, се описват следващите фрапиращи случаи на производства, траяли по 20 и повече години. Този път антирекордът е подложен от  дело  за реставрация в София, проточило се 25 години, 11 месеца и 3 дни. През това време част от страните по процеса са умряли. При търсенето на наследниците на един от тях със правосъдна поръчка до Великобратания да вземем за пример, документите са предадени на пощальон 4 години след разпореждането на съда.

В Стара Загора друго  дело  по  Закон а за собствеността е траяло 20 години, 9 месеца и 21 дни, излиза наяве от отчета на инспектората.

При наказателните каузи шампионата по отсрочване се държи от произвеждане с обща дълготрайност 14 години, 1 месец и 8 дни. Става дума за  дело  за длъжностно заграбване и подправяне на документи.  Обезщетение то за протакането е потърсено от подсъдимия. Разследването стартира през 2004 година Когато през 2018 година е четена оправдателната присъда за длъжностно заграбване, обвиняването за подправянето на документи е прекъснато по отминалост.

Разследването е траяло близо 7 години. То не е водено " срочно, ритмично и добре проведено ", а прокурорът На последващо място, прокурорът " не е упражнил вменената му от  закон а функционалност на управление и непрекъснат контрол ", написа в отчета. След това протакането се придвижва и в правосъдната фаза.

В отчета се споделя и за  дело  за закононарушение по работа на близо 14 години.

Процедурата

От административната процедура за  обезщетение  за бавно  правораздаване  могат да се възползват страни по завършени цивилен, административни и наказателни каузи, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от И Висш съдебен съвет , а по-късно споразуменията за погашение на компенсации се подписват от министъра на  правораздаване то.

По  закон  главният контрольор на всеки три месеца изпраща на Висшия правосъден съвет данни за откритите нарушавания, а министърът на  правораздаване то - за изплатените компенсации.  Закон ът повелява още през половин година съветът да проучва аргументите за нарушаванията и да приема ограничения за тяхното премахване. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР